Telefon 060/3203204
Viber +381 (0)60 320 320 4
+381 (0)60 320 320 4

Cryptochrome

Šta su kriptohromi (cryptochrome) i koja je njihova svrha? Možemo li ih nazvati šestim čulom?

šumanova rezonanca kriptohromi

Kriptohromi su odredjena vrsta proteina koji se nalaze kod velikog broja insekata, ptica pa i kod nekih sisara, a čija je uloga da u korespodenciji sa zemljinim magnetnim talasima, omogućavaju raznim tipovima živih organizama da se orijentišu u prostoru. Smatra se da su kriptohromi od najvećeg značaja za sposobnost ptica selica da imaju sposobnost savršene orijentacije pri prelasku ogromnih razdaljina.

Zemljino magnetno polje

Zemljino magnetno polje je vrlo niskog intenziteta, ali je od velikog značaja za funkcionisanje svih oblika života na planeti.  Zemljin magnetizam nema veze sa magnetskim svojstvima gvožđa unutar Zemljinog jezgra, već je posledica električnih struja, koje unutar Zemlje nastaju zbog relativnog kretanja jezgra i njegovog omotača.

zemljino magnetno polje

Zašto kvantna biologija?

Kvantna biologija nije nova nauka, ali zahvaljujući razvoju optičkih tehnologija, u poslednjih 10-15 godina, izvedeni su čvrsti dokazi da postoje veoma važni biološki mehanizmi koji se mogu objasniti jedino primenom kvantne mehanike, odnosno kvantne fizike.

kvantno tunelovanje

Kvantno tunelovanje

U domenu kvantne fizike, kvantno tunelovanje se koristi kao pojam za imenovanje pojave gde čestice koje udaraju o neprobojnu prepreku, pri odredjenim okolnostima (dodatna pokretačka energija) mogu da se uz izvesnu verovatnoću, ipak nadju sa druge strane "neprobojne" prepreke.

šumanova rezonanca enzimi

ENZIMI

Enzimi su katalizatori hemijskih reakcija unutar bioloških sistema. Njihova osnovna uloga je da ubrzavaju hemijske reakcije u živim ćelijama. Mnogo vremena je bilo potrebno da se utvrdi kako enzimi obavljaju ovu funkciju. Osnovni problem je bio, kako objasniti da čestice u raznim biološkim procesima jednostavno nestanu, a opet se nadju prisutni u toku izvršenja procesa.

ENZIMI I KVANTNO TUNELOVANJE

Osnovni sadržaj procesa ubrzavanja hemijskih reakcija unutar živih ćelija koji vrše enzimi, je integracija dodatne energije u subatomskim česticama koje učestvuju u datim procesima i omgućavaju na taj način postupak kvantnog tunelovanja. Jedan od najrasprostranjenijih primera u prirodi je proces fotosinteze.

Call Now Button